Olen iloinen, että ruusu on valittu vuoden rohdoskasviksi, koska ruusu on todella monipuolisesti käytettävä kasvi. Sen kauneus ja tuoksu on aina hurmaannut ihmisiä ja hurmaa edelleen ja sitä käytetään paljon ihonhoitotuotteissa ja parfyymeissä. Ehkä vähemmin tunnettu asia on ruusun tuoksun vaikutus mieleen ja tunnepuolelle. Nyt alkaa olla parasta ruusuaikaa luonnossa. Joten kannattaa kerätä puhtaat ruusun terälehdet käyttöön!
Meidän pihassa kasvaa juhannusruusua ja kurttulehtilehti ruusu ja hennon vaaleanpunainen, pienestä koostaan huolimatta upeasti tuoksuva ruusu.
Kun valitsen uutta ruusupensasta puutarhaamme, on sen tuoksu yksi tärkeimmistä valintaperusteista.
En pidä ruususta, joka ei tuoksu ruusulta. Sellaista ruusua ihastellessa tulee jotenkin pettynyt olo, vaikka ulkomuoto olisikin kuinka kaunis.
Ruusun tuoksu on voimakkaammillaan heti aamusta. Niinpä usein kierrän heti aamusta puutarhassa tuoksuttelemassa ruusujani ja ihastelemassa uusia avautuvia nuppuja.
Tänä kesänä pääsin matkustamaan Bulgariaan kuuluisaan ruusulaaksoon. Ruusun sesonki oli ehtinyt jo mennä, mutta meidän ryhmälle oli jätetty ruusuja, joita saimme kerätä. Meille kerrottiin ruusun viljelystä ja niiden keräämisestä. Ruusufarmilla viljellään sekä biodynaamisesti että luonnomukaisesti ruusua. Molemmat tuotantotavat takaavat sen, ettei ruusunviljelyssä ole missään vaiheessa käytetty kemiallisia lannoitteita tai torjunta-aineita.
Ruusulajike josta ruusuöljy tislataan on Rose Damask.
Ulkonäöltä ja tuoksulta se muistuttaa meidän kurttulehtiruusua.
Sen kukka on vaaleanpumainen.
Ruusun tuoksu oli kyllä aivan ihana.
Ruusun kerääminen aloitetaan aikaisin aamusta, kun ei ole vielä liian kuuma. Silloin ruusun terälehdissä on mahdollisimman paljon eteeristä öljyä. Eikös se olekkin niin, että kesäaamut tuoksuvatkin ihan eri tavalla kuin päivällä tai illasta!
Kaikki ruusut kerätään käsin, parhaat poimijat ehtivät kerätä yhden päivän aikana yli 100 kg ruusunterälehtiä. Siinä on kova työ, koska yksi ruusun terälehti ei paljoa paina! Ja yhteen kiloon ruusun eteeristä öljyä tarvitaan 3500 kg ruusua.
Vain täysin auenneet kukat saa kerätä. Jos kerää nupun tai ei vielä valmiin kukan, menetetään öljyä. Tilanjohtaja seuraa ja tarkistaa, että poimijat poimivat vain täysin auenneet nuput. Hän myös suunnittelee mikä ruusupelto on valmis poimittavaksi, samoille pelloille siis mennään aina
uudestaan, sitä mukaan kun lisää kukkia on
valmiina poimittavaksi.
Keräämisen jälkeen terälehdet viedään kiireesti tislaamoon, koska terälehdet nahistuvat nopeasti, ja silloin öljyn laatu kärsisi. Meno kuulemma muistuttaa sairaalan ensiapu osastoa :)
Esittelyn ja opastuksen jälkeen pääsimme itse keräämään ruusuja! Alla olevassa kuvassa näkyy ruusun kukan kolme eri vaihetta. Ja vasta, kun kukka on täysin auki, sen saa kerätä. Valmis kerättäväksi on vasemman puoleinen kukka.
Keräämistämme ruusun terälehdistä teimme ruusuvettä. Bulgariassa löytyy usealta pihalta tislauslaite ruusuveden tekoon. Sen toimintaperiaate on sama kuin isommakin tislauslaitteen. Terälehdet laitetaan pönttöön ja lisätään vettä. Pöntön alapuolella on tuli, joka lämmittää seoksen ja siitä alkaa muodostua höyryä.
Höyryyn tarttuu eteerisiä öljy molekyylejä. Pöntöstä höyry menee putkeen ja putki menee tynnyriin, jossa on kylmää vettä. Tällöin putkessa oleva kuuma höyry jäähtyy ja muuttuu takaisin vedeksi ja valuu putken loppupäästä ruusuvetenä.
Yorumlar