top of page
  • Writer's pictureKirsi

Eteeriset öljyt ja suru, osa 1

Updated: Jan 23, 2020


Aloitin tämän blogin kirjoittamisen jo aikaa sitten, mutta se jäi viimeistelemättä ja julkaisematta. Mutta nyt tuli tilanne, jossa hevosemme menettivät laumanjäsenensä. Eläimetkin surevat, joten mieleeni tuli, mistä öljyistä voisi olla hyötyä tässä tilanteessa. Tämä kirjoitus on alunperin ihmisten tarpeisiin, mutta eteeristen öljyjen vaikutus periaatteet ovat samat myös eläimille.


Myös lemmikit voivat kokea surua

Usein tulee kysymys, että mitä eteerisiä öljyjä voi käyttää surussa? Tämä on kysymys johon en enää oikein pysty vastaamaan yhdellä tai kahdella vaihtoehdolla. Koska kysymyksen tullessa jään miettimään, että vastaanko oman kokemuksen pohjalta vai kerronko mitä kirjallisuus sanoo? Seuraavaksi mieleeni tulee, että suru pitää elää ja käydä läpi. Surulla on tärkeä tehtävä meissä. Mielestäni surua ei pidä yrittää saada pois millään muulla keinolla, kuin elämällä ja tuntemalla se läpi. Niin ikävää, tuskallista ja raskasta se onkin.


Useiden puiden eteeriset öljyt voivat lisätä turvallisuuden tunnetta

Toki öljyistä voi olla apua pahimpaan. Tästä tullaankin siihen, että mitä öljyä on hyödyksi käyttää... Halutaanko tukea unta, turvallisuuden tunnetta vai lievittää olotilaa, hermostuneisuutta, mielialaa jne?


Suru on meillä jokaisella erinlainen. Tottahan se sisältää samantyyppset vaiheet, mutta surun kokemukseemme vaikuttaa myös jokaisen meidän aiemman elämän kokemukset ja persoonan temperamentti. Kenet menetimme, millainen menetys oli? Onko kysessä vanha ihminen vai nuori? Onko kuolema ollut odotettu, jolloin ollaan ehditty jollain tapaa valmistautua vai onko menetys äkillinen ja järkyttävä? Liittyykö siihen traumaattinen kokemus, murha, itsemurha? Näissä eri tilanteissa voi tulla kysymykseen eri öljy. Suruun liittyy muitakin voimakkaita tunteita, esim. järkytys.



Surun tarkoitus on oppia elämään uudessa tilanteessa, hakea vastuksia kysymyksiin. Se on ihmisen luonnollinen kokemus, mutta joskus surusta voi tulla "lääketieteellinen" ongelma, suru pitkittyy, unettomuus, ahdistus, traumaperäinen stressihäiriö. Näissä tapauksissa on hyvä hakea apua lääkäristä ja terapiasta. Mutta niiden rinnalla tukihoitona terapeuttisen tason eteeriset öljyt voivat olla auttamassa. Yleensä kaikesta mikä tuntuu surussa auttavan, on vain hyväksi. Se voi olla luonto, eläimet, käsityöt jne. Mihin nyt vain suinkin pystyy tarttumaan ja mikä tuntuu hyvältä tai lohdulliselta. Mikä tuo edes hetken helpotuksen surusta. Useat saavat paljon apua vertaistuesta, parasta tukea ja ymmärrystä saa saman kokeneelta.




Sopivan öljyn valintaa voisi myös ajatella surun vaiheiden kautta. Surun esimmäinen vaihe on shokkivaihe, jossa menetystä ei voi uskoa todeksi. Shokkivaiheeseen sopivia terapeuttisia eteerisiä öljyjä voisi olla Sacred Frankincense (rauhoittava ja rentouttava), Frankincense (nostaa mielialaa), Sitruunamelissa (tasapainottaa tunteita, avaa tunnelukkoja ja tuo positiivisia tulevaisuuden näkymiä) ja Young Livingin eteeristen öljyjen seoksista Trauma Life, Clarity, Valor, Harmony. Sopivan öljyn voi valita oman mieltymyksen mukaan, mikä öljy tuntuu tuoksuvan ihanalta tai sitten sopivan öljyn voi valita tarkemmin tunteiden perusteella. Eli jos shokkivaiheeseen liittyy paljon hermostuneisuutta, Harmony voi olla sopiva öljy tai jos siihen liittyy pelkoa, voi Valor olla sopivampi. Eteeriset öljyt on aina valittava henkilökohtaisesti.




Käsittelen seuraavissa blogeissa suruajan öljyjä surun vaiheiden kautta.






264 views1 comment

Recent Posts

See All
bottom of page