top of page
  • Writer's pictureKirsi

5 päivän ravitseva suolistokuuri





Tämä kuuri tuli juuri sopivaan kohtaan. Viime vuoden lopulla yllättäen tullut tauti laittoi minut vuodepotilaaksi. Siinä maatessa ehti miettiä monenmoista asiaa ja yksi nousi kirkkaana mieleen. Että minun pitää jatkossa huolehtia omasta hyvinvoinnista entistä paremmin. Ikääkin on jo kertynyt, eikä elimistö ole enää niin nuori ja toivu nopeasti kuin nuorempana. Nyt jos koskaan on siis aika tarkastalla elintapojaan. Jep, niin siinä on nyt sitten käynyt, että olen saavuttanut sen (kammottavan) keski-iän.


Syksystä asti olekin jo ollut tietoisempi syömisten suhteen. Tutkinut ja kokeillut mitkä ruoat sopivat minulle. Paula Heinosen luennolta olen saanut pohjaksi paljon perustietoa, lukenut hänen kirjan sekä katsonut nettivideoita. Suosittelen tutustumaan: http://www.paulaheinonen.fi/terveydentukipilari/


Niiden perusteella olin jo jättänyt valkoisen sokerin, margariinin, valkoiset viljat ja teolliset valmisteet. Käytin mahdollisimman puhtaita ja käsittelemättömiä raaka-aineita, pyrin aina valitsemaan luomun ja ruokia joissa on korkea ravintotiheys.




Tärkeintä onkin suolisto ja sen kunto, että ravintoaineet pääsevät imeytymään kunnolla. Lohdullista oli kun Paula sanoi, että suolistonukka uusiutuu kahden viikon välein, joten tuloksia saa nopeastikin. Nykytutkimukset ovat todistaneet suoliston ja mielen hyvinvoinnin välisen yhteyden. 95% seratoniista muodostuu meidän suolistossa. Meidän immuunipuolustuksemme kehittyy 80 %:sti suolistossa! Lisäksi suolisto valmistaa hormonien esiaineita. Kannattaa katsoa dosentti Markus J. Rantalan esitys josta löytyy tutkimustietoa.

https://www.youtube.com/watch?v=ngtsppxyTHw&feature=share

Joten on hyvinkin perusteltua sanoa, että hyvinvoinnin ja jaksamisen kannalta suoliston kunnolla on merkittävä vaikutus.





Young Livingin 5 päivän kuuri tuli siis hyvään saumaan, koska olin jo aloittanut keventämisen. 5 päivän kuuri koostuu kolmesta eri tuotteesta, Balance Complite (ateriankorvike), Ningxia Red (antioksidanttijuoma) ja Digest&Cleanse (puhdistuskapseleita). Nämä kolme tuotetta nautitaan kolmesti päivässä ja välissä voi tarvittaessa ottaa kevyitä välipaloja. Eniten jännitti tuleeko nälkä ja toisekseen miten pärjään ilman kahvia. Nälkää ei onneksi tarvinnut tuntea, ja se on hyvä koska, kaikki aiemmat kuurini ovat päättyneet ensimmäiseen nälkään :))

Minä en vain kestä nälkää, heh, mutta niin se vain on.

Kahvin pois jättäminen aiheutti päänsärkyä, mutta tuotteiden avulla pärjäsin. Otin ylimääräisiä Digest&Cleanse tabletteja. Pääkipu oli pahin ensimmäisen päivän iltana, mutta onneksi toisena päivänä se oli enää vain jomotusta. Kolmas päivä oli jo hyvä sen osalta. Olo oli kyllä väsynyt ja pökkyräinen, mutta muuten ihan hyvä.


Lisää tuotteista löydät Youn Livingin sivuilta: https://www.youngliving.com/fi_FI/products/balance-complete




Kuuri ei ollut loppujen lopuksi kovin hankala toteuttaa. Pahin oli varmaan, kun menimme 4. ja 5. päivänä laspuudenkotiini äidin herkkuja notkuvien pöytien äärelle. Mutta yllättaen sekin meni helposti, koska mitään haluja ja himoja ei ollut mihinkään ruokaan. Savustetun lohen ja karjalanpiirakoiden kohdalla oli vaikeinta. En tiedä mistä rautainen tahdonvoima löytyi myös niitä vastustamaan. Sen huomasin kuurin aikana, että minulla on tapana napsia suupaloja sieltä täältä. Esim. ruokaa laitaessa, pöytää siivotessa ja ohikulkiessa jonkin herkun ohi...


Kun sitten kuudennen päivän jälkeen sai syödä, oli vähän olo, ettei osaa/saa enää syödä. Mutta kyllä kuurin viimeisen päivän iltaan kuuluva kasviskeitto olikin sitten paras kasviskeitto mitä olen ikinä ennen syönyt. Kuurin aikana tuli myös usein mieleen, että kyllä ruoka on hyvää ja syöminen on mukavaa :).


Koska nälkää tai himoja ei ollut kuurin jälkeenkään, ei kuurin päätyttyä ollut mitään himoa mättää kaikkea mahdollista. Päinvastoin, kuurin jälkeen ovat syöntitottumukset muuttuneet. Karkkia ei tee mieli. Tämän huomasin, kun olin viikonlopun reissussa, jossa yleensä syödään herkkuja, karkkeja ja suklaata yms. niin reissuun mukaan ottamat suklaat tulivat takaisin kotiin. Ja kyse ei ole siitä, että sinnittelisin ja kieltäisin itseä syömästä herkkuja. Tilanne onkin edelleen päinvastoin, minulla on himo terveellistä ruokaa kohtaan! Jotenkin elimistö "huutaa" kasviksia, hedelmä, pähkinöitä ja vettä. Himoitsen kasviksia, hedelmiä, juureksia aitoa, puhdasta ruokaa. Juomaksi vaihtui vesi ja toki itse tehtyä kombuchaa. Kahviakaan ei tee enää edes mieli. Puntarilla en ole käynyt, mutta kuurin jälkeen olo on ollut kevyt ja vaatteet eivät ahdista ja purista. Se tuntuu niin ihanlta, että se motivoi pysymään terveellisemmissä valinnoissa syömisten suhteen.





Yhteenvetona minut omat kokemukset ovat siis ihana kevyt olo, sokeri ja kofeiini koukku on katkaistu, haluttaa terveellistä ruokaa eikä himoitse roskaruokaa. Nyt eteenpäin osaan tehdä terveydelleni ja suolistolleni parempia valintoja. Voiko olla että, tämä kun ei ole mikään elimistön "kuihdutuskuuri" vaikuttaa siihen, ettei ole tullut syömishimoa. Vaan päinvastoin Balance Complite ja Ningxia Red pitivät huolen elimistön ravinnetasapainosta.

Kuurilla voi olla myös muitakin positiivisia vaikutuksia. Jotkut kokevat aivosumun poistuvan, energisemmän olon, ihon kunto voi parantua, hormonitoiminta tasapainottua ja vastuskyky parantua. Ja miksipä ei, kun tiedetään miten suoliston kunto vaikuttaa meihin kokonaisvaltaisesti.


Kuuri suositellaan tehtäväksi neljä kertaa vuodessa ja olo on kyllä niin hyvä, että ehdottomasti teen keväämmällä uudestaan.


Kevyttä kevättä

Terkuin Kirsi :)



48 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page